Jumaat, 29 Julai 2011

"Selamat Menyambut Bulan Ramadan Al-Mubarak"


Maaf kwn2..aku xdapat balik untuk menyambut hari pertama puasa pd tahun ni..hal ni disebabkn oleh faktor penting. Aku kena siapkn projek tahun akhir pd cuti wal puasa di UniMAP.
Minta Maaf juga pd Ibu, Abah, Adik sbb x dpt balik utk merai kn hari pertama puasa. Tp, smggu sblm raya "i will back :)".
Disini, aku selitkan beberapa keistimewaan utk sesiapa yg berpuasa kerana ALLAH. Insyallah ianya akan menjadi pedoman utk kita semua. Amin...
Pada bulan untuk ramadhan Allah telah memberi lima perkara yang tidak pernah diberikan pada umat- umat sebelumnya :-
  1. Bau mulut orang yang berpuasa lebih harum disisi Allah Azza wa Jalla dari pada minyak kasturi.
  2. Para malaikat selalu memintakan ampunan untuk mereka hinga berbuka.
  3. Setiap hari Allah menghiasi surga-Nya sambil berkata hamba-hamba-Ku yang soleh ingin melepas beban dan penderitaan yang mereka rindu untuk memasukinya.
  4. Pada bulan ini diikatlah syaitan-sayitan yang durhaka sehinngga mereka tidak leluasa mencapai apa yang dapat dicapainya pada bulan lainnya.
  5. Mereka diampuni oleh Allah Azza wa Jalla . pada malam yang terakhir dari bulan itu. Para shabat bertanya wahai Rasulullah, apakah itu malam lailatul qadar ? Beliau menjawab, tidak karena orang yang bekerja itu akan dipenuhi upahnya manakala sudah menyelesaikannya pekerjaannya.
Inilah 5 perkara yang Allah simpan dan anugerahkan khusus hanya untuk kita, bukan diperuntukkan untuk umat yang lain, karena ia hendak menyempurnakan nikmatnya atas kita. Semogga peluang ini kita tidak sia-siakan. Semoga menjadi panduan kpd sesiapa yang bergelar muslimin dan muslimah

4 ulasan:

i'm ezza haniza berkata...

thanks 4 the info akiem :)

AmYruL HakEEm berkata...

wc ezza :)

CikFF berkata...

nice entry..

duit raya utk sy ye.. kekeke~

AmYruL HakEEm berkata...

tq cikFF..
duit raya?
im student lg la..
cikFF la yg bG.. nnti sy mai umah cIkFF ok..haha